2018-11-28 11:40:54• hírek • Bede Emőke

Egyre kevesebben jogosultak a fűtéstámogatásra

A Szatmár Megyei Prefektúrán szerdára hívták össze az idősek gondjaival foglalkozó bizottság soros ülését, melynek ehavi témája a téli időszakban igényelhető fűtéstámogatás volt.

A Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal képviseletében az intézmény vezetője, Adrian Balaj számolt be a fűtéstámogatással kapcsolatos tudnivalókról. Mint elmondta, ebben az évben október 17-től fogadják a kérvényeket, melyeket minden hónap első két hetében, hétfőtől csütörtökig, 8:30 és 13:30 között várják az aktacsomókat. A péntek azonban mindig az új adatok rendszerbe való bevezetésének van fenntartva, így ezeken a napokon nem érdemes zörgetni a hivatal ajtóin.
 

A földgázt, villamos energiát, illetve tűzifát, szenet vagy fűtőolajat használó fogyasztók abban az esetben igényelhetnek fűtéstámogatást, amennyiben az egy főre eső havi nettó átlagjövedelem nem haladja meg a 615 lejt sem a családok, sem az egyedül élő személyek esetében, így könnyűszerrel igényelhetik a támogatást azok a nyugdíjasok is, akik alacsony nyugdíjjal kell átvészeljék a hideg hónapokat.
 

A támogatást igénylőknek a kitöltött kérvény mellett más dokumentumokat is csatolniuk kell a dossziéba. Nem hiányozhat például a személyi igazolvány(ok) másolata, a lakástulajdoni viszont igazoló dokumentum, a jövedelemről szóló, illetve a birtokolt javakról szóló igazolás sem. Emellett mellékelni kell egy gáz- vagy áramszolgáltató által kiállított számlát, értelemszerűen annak függvényében, hogy mivel fűt az ember.



Ugyanakkor jó tudni, hogy a hivatal munkatársai minden esetben ellenőrzik a jogosultságot, és akiről bebizonyosodik, hogy jogtalanul igényelt fűtéspótlékot, vissza kell fizetnie az összeget. Maga a támogatás egyébként a teljes fűtésszezonra jár, azaz novembertől márciusig.
 

Sajtói kérdésre Adrian Balaj azt is elmondta, évről évre egyre kevesebb azon személyek száma, akik jogosultak a támogatásra. Az odaítéléshez szükséges nettó átlagjövedelem összege már évek óta nem változott, ezzel egyidőben azonban nőtt a minimálbér és a nyugdíj is. Balaj szerint itt volna az ideje ezt a vízválasztó összeget módosítani, hiszen így olyanok is elesnek a támogatástól, akiknek egyébként nagy szüksége lenne rá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: